Het Nederlandse Elftal en jeugdvoetbal.

 

De laatste jaren is er al veel geschreven over het Nederlandse voetbal/Nederlandse Elftal en hoe we zijn afgegleden naar het kelder van het Europese voetbal met zowel het Nederlandse Elftal (EK en WK gemist) als Club voetbal (Met Ajax vorig jaar als uitzondering). Er wordt veel hetzelfde geschreven en gezegd door trainers beter op geleid moeten worden, talenten meer aandacht geven etc.. maar de oplossing waar ik aan denk is nooit genoemd. En dit wil ik dan toch graag kwijt! Let op: niet als deskundige of kenner maar puur als Oranje fan en fan van voetbal.

Op dit moment proberen we als Nederland de concurrentie aan te gaan door talent super veel aandacht te geven en gebruik te maken van de nieuwste meet apparatuur. Dit is zeer goed maar dit wordt nu ook gedaan in alle Europese landen. Dus hier ga je het niet winnen.

 

Er zijn twee dingen die me aan het denken hebben gezet. Boek van Gladwell ( Ik heb er 3 gelezen maar weet niet meer welke het is). Als ik een journalist was geweest dan had ik het helemaal uitgezocht. Daarin heeft hij het over de 10,000 uur die nodig zijn om de top te halen en de 75% talent dat verloren gaat omdat ze niet in de eerste 3 maanden zijn geboren van de kalender wissel. Tweede punt was meer toen ik aan het nadenken was over waarin zijn we uniek in Nederland. Wat me het eerste opviel in Nederland is dat het vlak is en alles is dicht op elkaar! Dit vooral omdat ik uit Zuid-Afrika kom en daar is het toch anders. Daar hebben heel veel mensen een tuin en veel wordt gedaan met de auto. En nu vraag je af waarom dit een voordeel is en wat heeft dit te maken met het Nederlandse voetbal. Dit ga ik hieronder proberen uit te leggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *